Πεζοπορία στη Κοκκινομηλιά-καταρράκτες Δρυμώνα, Βασιλικών

Πεζοπορία στη Κοκκινομηλιά-καταρράκτες Δρυμώνα, Βασιλικών08 Dec 06:00 - 09 Dec 22:00 - Loutrá Aidhipsoú
Explore Evia

Route

Η ιδιομορφία του εδάφους στη βόρεια Εύβοια μαζί με την εναλλαγή, του πράσινου των δέντρων, των βράχων των νερών που τρέχουν, δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση, και προκαλούν θαυμασμό. Θα απολαύσουμε μια πανέμορφη διαδρομή στα Βασιλικά και τους καταρράκτες Μελλίσι την 1ή μέρα και τη 2η μέρα μια διαδρομή που θα ξεκινά από τη μονή του ‘Οσιου Δαυίδ θα συνεχίζει στους καταρράκτες Δρυμώνα και θα καταλήγει στην Κοκκινομηλιά.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018
06:15 Αναχώρηση από Ελευσίνα 6:30 Στάση στο μετρό Αγία Μαρίνα 7:00 Στάση στη Nεα Κηφισιά (Πλατεία Ελαίων στα ΕΛΤΑ)09:15 Άφιξη στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Στάση 30’ για προσκύνημα καφέ.
10:30 Άφιξη στο καταπράσινο χωριό Βασιλικά σε υψόμετρο 85 μέτρων, ως προέκταση του θεωρείται το Ψαροπούλι που είναι προέκταση του χωριού. Βρίσκεται στην πλευρά της Εύβοιας που βλέπει προς το Αιγαίο πέλαγος, απέναντι περίπου από τα νησιά των Σποράδων Σκόπελο και Σκιάθο. Η ονομασία του χωριού κατά πάσα πιθανότητα ανάγεται στα χρόνια των περσικών πολέμων . Συγκεκριμένα, κατά τη ναυμαχία του Αρτεμισίου τα βασιλικά πλοία των Περσών φέρονται να είχαν αγκυροβολήσει στον όρμο του χωριού, ενώ τα πλοία των Ελλήνων στον όρμο του διπλανού χωριού, που σήμερα ονομάζεται Ελληνικά.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από μια πέτρινη βρύση στην είσοδο του χωριού Βασιλικά και θα ανηφορίσουμε από ένα αγροτικό δρόμο για να φτάσουμε στον προφήτη Ηλία. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα για να απολαύσουμε τη θέα μέχρι το Πήλιο και τις Σποράδες αν ο καιρός μας το επιτρέπει θα συνεχίσουμε στο μονοπάτι που καταλήγει στους καταρράκτες Αγριομελίσσι. Θα συναντήσουμε ρεματιές, ξέφωτα και καταρράκτες που κατακλύζονται από πυκνό δρύινο δάσος, πλατάνια και πεύκα. Θα παρατηρήσουμε μανιτάρια ανάμεσα στα φύλλα. Μια φοβερή άγνωστη διαδρομή όπου η φύση οργιάζει και μαγεύει τον πεζοπόρο. Θα πεζοπορούμε παράλληλα με το ποτάμι στο φαράγγι Αγριομελίσσι και θα κάνουμε διάλειμμα με συντροφιά το άκουσμα των νερών του μεγαλύτερου καταρράκτη. Όσοι επιθυμούν θα αναρριχηθούν με σχοινί για δέκα μέτρα περίπου δίπλα στον καταρράκτη και θα συναντήσουν τους υπόλοιπους που θα πεζοπορούν. Όλοι μαζί θα περάσουμε ένα στενό περάσουμε 15 περίπου μέτρων και θα συνεχίσουμε για να επιστρέψουμε στην πλατεία του χωριού για παραδοσιακό φαγητό.
Χιλιομετρική διαδρομή πεζοπορίας : 8,5 χιλιόμετρα
Ώρες πορείας : 4,5 ώρες
Μέγιστο υψόμετρο : 455 μέτρα
Ελάχιστο υψόμετρο : 85 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας : 2

17: 00 Αναχώρηση για Αιδηψό
Μετά τη πεζοπορία μας όσοι θέλουν θα απολαύσουν το ιαματικό νερό της Αιδηψού στην ιδιωτική πισίνα στο Ερμής Spa Hotel όπου και θα διανυκτερεύσουμε.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το ιαματικό νερό της Αιδηψού χρησιμοποιούσε ο μυθικός ήρωας Ηρακλής για να αντλεί δύναμη. Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 60 πηγές με σημαντική παροχή νερού θερμοκρασίας από 34 έως 71,2 βαθμούς Κελσίου. Τα θειούχα λουτρά της Αιδηψού θεωρούνται από τα πιο θερμά στην Ευρώπη. Η προέλευση του θερμού αυτού νερού οφείλεται στο μεγάλο ρήγμα του βόρειου Ευβοϊκού.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018
07:30 - 08:30 πρωινό.
9:30 Έναρξη δραστηριοτήτων με τη μεταφορά μας στη μονή του Όσιου Δαυίδ στη καρδιά πυκνόφυτης έκτασης χτισμένη στα χαμηλά του όρους Καβαλάρη και Ξηρού όρους. Από εκεί ξεκινά η πεζοπορία μας μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο που το δημιουργούν έλατα, πεύκα, δρυς και ποικίλη πανίδα. Η ιδιομορφία του εδάφους μαζί με την εναλλαγή, του πράσινου των δέντρων, τα βράχια, τα νερά που τρέχουν, όλα αυτά δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση, και προκαλούν θαυμασμό. Μετά από περίπου 2 ώρες και 5 χιλιόμετρα θα φτάσουμε στους καταρράκτες Δρυμώνα όπου θα κάνουμε και το διάλειμμά μας. Θα απολαύσουμε το ποταμό Σήπια που δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους ονειρεμένους καταρράκτες. Το νερό πέφτει με πάταγο και ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος. Η κατάφυτη αυτή λίμνη είναι μεγάλης οικολογικής αξίας λόγω του πυκνού ελατοδάσους που την περιβάλλει και συνδυάζετε με τα σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα. Εν συνεχεία ξεκινάμε πάλι τη πεζοπορία μας μέσα από ελατοδάσος για να φτάσουμε στην Κοκκινομηλιά όπου θα εξερευνήσουμε τα στενά σοκάκια πριν καταλήξουμε στη πλατεία του χωριού όπου θα φάμε στο παραδοσιακό ταβερνάκι της περιοχής αγριογούρουνο στιφάδο. Η Κοκκινομηλιά είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο στα 581μ σε απότομη πλαγιά βουνού με πυκνή βλάστηση από έλατα και πεύκα. . Τα σπίτια του χωριού είναι κτισμένα πάνω στους βράχους του βουνού.Το χωριό έχει μακραίωνη ιστορία και υπάρχουν πολλοί θρύλοι και παραδόσεις για την δημιουργία του. Χρονολογείται πολύ παλιό χωριό και φαίνεται να κατοικείται από την Παλαιολιθική περίοδο σύμφωνα με ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Το όνομά της φαίνεται να το πήρε από τα κόκκινα μήλα, ενώ μια δεύτερη εκδοχή μιλάει για κάποιον τούρκο διοικητή του χωριού, του οποίου η καταγωγή ήταν η Κόκκινη μηλιά που βρισκόταν στην Μικρά Ασία.
Χιλιομετρική διαδρομή πεζοπορίας : 9,5 χιλιόμετρα
Ώρες πορείας : 5 ώρες
Μέγιστο υψόμετρο : 650 μέτρα
Ελάχιστο υψόμετρο : 350μέτρα
Βαθμός δυσκολίας : 1+

17:15 Αναχώρηση για επιστροφή στην Αθήνα.
22:00 Άφιξη στην Αθήνα.

Περιγραφή & Βαθμός δυσκολίας δραστηριοτήτων
Οι διαδρομές είναι μέτριας δυσκολίας και κατάλληλες και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.

Aπαραίτητος βασικός εξοπλισμός για συμμετόχη:
-Αδιάβροχο σε περίπτωση βροχής, έστω και μιας χρήσης.
- Σακίδιο για μεταφορά βασικών ειδών.
-Πεζοπορικά παπούτσια.
-Νερό (τουλάχιστον 1,5 lt , ) Σνακ ανά πεζοπορία.
-Μαγιό και πετσέτα για το ιαματικό μας μπάνιο.

Κόστος συμμετοχής :
- 119€/ άτομο για διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο
- 109€/ άτομο για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο
- 100€/ άτομο για διαμονή σε τρίκλινο δωμάτιο

Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει :
- 1 διανυκτέρευση στο Ερμής Spa Hotel 3 αστέρων στην Αιδηψό με πλούσιο πρωινό σε μπουφέ.
- 2 πλήρη παραδοσιακά γεύματα σε ταβερνάκια της περιοχής( αγριογούρουνο στιφάδο την 2η μέρα, χοιρινή μπριζόλα ή μπιφτέκι ή κοτόπουλο στη σχάρα την 1η μέρα, σαλάτα και ορεκτικό ανά 2 άτομα)
- Σπα με ιαματικό νερό στην εσωτερική πισίνα του ξενοδοχείου
- Τις πεζοπορίες μας με τη συμμετοχή έμπειρου οδηγού της περιοχής.
- Μεταφορά από και προς Αθήνα.
- Όλες τις τοπικές μεταφορές.
- Συνοδό/Αρχηγό
- Έμπειρους τοπικούς οδηγούς για τις δραστηριότητές μας.
Όροι συμμετοχής - Κρατήσεων
1. Για να ισχύει και να κατοχυρωθεί η θέση σας θα πρέπει άμεσα, εντός 2 ημερών μετά τη δήλωση συμμετοχής, να καταβληθεί το ποσό των 50€ ως προκαταβολή το οποίο και ΔΕΝ επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης. Όποιος δηλώσει συμμετοχή τηλεφωνικά ή με email και δεν προβεί άμεσα στην καταβολή της προκαταβολής, ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΘΕΣΗ! Οι τρόποι καταβολής της προκαταβολής είναι με τραπεζική κατάθεση στον λογαριασμό που τηρούμε στην Piraeus Bank με ΙΒΑΝ : GR63 0171 2780 0062 7801 0112 206 (δικαιούχος Α. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗΣ Α.Ε.) αναγράφοντας απαραιτήτως ονοματεπώνυμο στην αιτιολογία .
2. Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη στο ξενοδοχείο.
3. Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 15 άτομα. (σε περίπτωση που δε συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών, έχουμε το δικαίωμα να ακυρώσουμε την εκδρομή και να σας επιστραφεί όλο το ποσό που έχετε καταβάλει)
4. Σε περίπτωση ακύρωσης (από πλευράς συμμετεχόντων) η προκαταβολή δεν επιστρέφεται, αν κάνετε όμως ακύρωση μέχρι 7 ημέρες πριν την αναχώρηση μπορεί το ποσό της προκαταβολής να μεταβιβαστεί σε άλλη εκδρομή.
5. Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αν κριθεί απαραίτητο από τον διοργανωτή για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα ή άλλοι αστάθμητοι παράγοντες αποτρέπουν την ασφαλή διεξαγωγή του προγράμματος.
6. Κάντε κράτηση μέχρι 23 Νοεμβρίου και κερδίστε 10% έκπτωση.

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε inbox ή στο exploreviaisland@gmail.com ή καλέστε στο 6983505978,6973389145.© 2019 Siguez